Det finns många internationella dagar, t.ex. internationella toalettdagen, internationella tedagen, internationella ungdomsdagen, grapefruktens dag eller bisexualitetsdagen. Men det finns en dag som vi tycker är extra viktig, och nu kan den komma att införas i hela EU. Nästan, i alla fall.

International Suit Up Day (ISUD) firas 13 oktober varje år. Om du inte har hört talas om den är det inte så konstigt, för den här dagen är ganska ny. Upphovsmannen är dessutom en fiktiv person: Barney Stinson från tv-serien How I Met Your Mother (HIMYM). Han bär alltid kostym, i varje avsnitt. Eftersom HIMYM var en mycket populär serie, och t.o.m. en del av de medverkande var besvikna över hur serien slutade, är det många som har tagit efter Stinsons vana.

Tillhör du en av How I Met Your Mothers hardcore-fans? Testa dina kunskaper om serien i det här quizzet.

Ett politiskt initiativ

Nu ser det ut som Suit Up Day kan få en motsvarighet på europeisk nivå. Tolv europaparlamentariker, däribland Anna Maria Corazza Bildt, har lämnat in ett förslag till resolution som finns att läsa i sin helhet här. De tolv parlamentarikerna vill se en europeisk slipsdag. Det handlar inte om att det är snyggt med slips (även om de säkert tycker det, också), utan om att slipsen enligt dem är en utmärkt symbol för det europeiska.

Slipsens föregångare, kravatten, bars ursprungligen av kroatiska soldater. Faktum är att ordet kravatt betyder just kroat. Från de kroatiska uniformerna spred sig kravatten till det allmänna modet vid de europeiska hoven. Dagens slips symboliserar därför, enligt Corazza Bildt m.fl., det europeiska, och det är ingen tillfällighet att varje land som blir ordförande i EU-rådet inleder sitt mandat med att lansera en ny slipsdesign.

Kommer den europeiska slipsdagen, om den införs, att infalla 13 oktober. Vi hoppas det. Slips gör sig bäst till kostym, och kostym med slips är att föredra framför slips utan.