Idag nöjer sig de flesta med displayen på mobiltelefonen för att hålla koll på tiden. I uppklädda sammanhang passar det dock bättre med en klocka på armen, och inte vilken klocka som helst, heller.

När man läser om klockor, på bloggar eller i andra medier, handlar det nästan alltid om avancerade funktioner och finesser som vattentäthet, tourbillon, sekundvisare som rör sig steglöst, och liknande. Men i uppklädda sammanhang bör man gå åt andra hållet, och välja ett armbandsur i avskalad design. Det passar dåligt med dykarur eller kronografer på bröllop, på samma sätt som man inte bör välja brogues eller jodhpurs till kostym.

En kostymklocka är mer avskalad än många andra modeller. Det mest avancerade som tillåts på urtavlan är för det mesta datumvisning och eventuellt en separat sekundvisare. Men dessa klockor är för det mesta oerhört avancerade konstruktioner, precis som mekaniska pilot- och dykarur. Det pågår en inofficiell tävling mellan tillverkarna om vem som kan presentera den tunnaste och lättaste kostymklockan, som samtidigt håller tiden bra. Det här, i kombination med de material som används, gör att kostymuren hör till de dyraste klockorna i många tillverkares sortiment. För att kunna studera urverken närmare har många modeller baksidor i glas.

Några kostymklockor

  • Jaeger LeCoultre Master Ultra Thin Jubilee – ett av de tunnaste och mest avskalade uren på marknaden. Denna modell finns i platina.
  • Patek Philippe Calatrava ref 5227 har ”lucka” med dolda gångjärn på baksidan av boetten, som gör det möjligt att se hur urverket arbetar. Klockan finns i vitt, rött och gult guld.
  • Vacheron Constantin Patrimony påminner på många sätt om Calatrava, men har inte den karaktäristiska luckan (som utvecklats av Patek Philippe). Baksidan av boetten är i safirglas, för den som vill se hur det ser ut när verket arbetar.
  • Cartier Tank är den riktiga klassikern på området: en fyrkantig kostymklocka som finns i flera varianter (däribland quartz), och som passar lika bra för män som kvinnor.

De allra dyraste

De allra dyraste klockorna i världen görs dock inte i Schweiz, utan på Isle of Man, som ligger i Irländska sjön mellan Nordirland och norra England. RW Smith är ett företag som inte är lika traditionstyngt som exempelvis Breguet: bakom märket ligger Roger Smith, som flyttade till Isle of Man för att arbeta för den legendariska urmakaren George Daniels. När Daniels gick ur tiden 2011 fortsatte Smith hans arbete, i det hus som ursprungligen var Daniels’ bostad.

Hantverkarna på Isle of Man tillverkar ungefär tio klockor om året, och prislappen blir därefter. Men då får man ett armbandsur där alla delar är byggda för att kunna hålla länge, med rätt service. Ett exempel är urtavlorna, som görs i oxiderad silver och där alla tecken graveras i tavlan för att sedan fyllas i med bläck. Detta görs för att fördjupningarna ska kunna fyllas i på nytt i framtiden. Det är kanske inte så förvånande, med hänsyn till detta, att väntetiden för en av Smiths klockor är tre år, och att priset ligger på 100 000 pund och uppåt. Som så mycket annat från de brittiska öarna präglas klockorna av understatement, vilket gör att de passar mycket bra till kostym eller smoking.