Hur många par skor behöver man egentligen, om man har en X- och en Y-kromosom? Det beror på många saker, bl.a. vad man har för yrke och fritidsintressen. Men en man bör äga minst två par elegantare skor. Sköter man dem väl går det också att använda dem till vardags.
De senaste 20 åren har modet gått allt mer mot att blanda högt och lågt: gympadojor till kostym, slitna jeans till kavaj, dykarklocka till smoking och så vidare. Många tycker att det här är kul, men samtidigt har kunskapen om de klassiska stilreglerna blivit sämre. Det gör att många känner sig osäkra på hur de ska klä sig på bröllop, på begravningar och i andra sammanhang där det finns en klädkod.
Det går att skriva många texter på det här temat. Den här texten handlar dock om herrskor. En del går i gympadojor året runt, i alla sammanhang. Andra har en skogarderob som rymmer oxfords, derbies, munkskor, arbetsskor med stålhätta, vandringskängor och skor för flera olika idrotter.
Man bör alltid ha mer än ett par skor att välja mellan. Det låter som det blir dyrt, men faktum är att det blir billigare i längden. Det beror på att skorna då får tid att vila mellan användningarna, och fukten som samlas i dem under dagen hinner avdunsta. Fukt är nämligen något som förstör skorna, om de inte ges möjlighet att torka ordentligt mellan användningarna.
Vilka skor ska man ha?
Ska man bara ha en typ av skor bör det vara en modell som passar både till kostym och ledigare byxor. Med tanke på hur billiga skor har blivit är det dock ingen som idag bara äger två par. Dessutom upplever de flesta att man behöver kraftigare skor på vintern.
Ett par oxfords funkar i nästan alla uppklädda sammanhang, så länge man inte måste ha smoking eller frack. Bäst är att satsa på ett par svarta, men vill man ha dem till jeans kan man välja ett par bruna och ett par svarta.
Det finns också kängor som passar någorlunda till kostym, och som är tillräckligt tåliga för att klara svensk vinter. Ett exempel är Alfred Sargents derbykänga Cambridge, en derbykänga med stormrand och Dainite-sula.