Något som faktiskt kan ha stor betydelse i jobbsammanhang är en persons utseende. Utseendet kan både göra så att man får jobb och att man inte får behålla sitt jobb. När man ska på anställningsintervju är kläderna viktigare än många tror.

2169056-three-business-people-sitting-on-red-plastic-seats

I Expressen kan man läsa om en fotbollsreporter som hade problem med att sköta sitt jobb för att hon var för attraktiv. Spelarna klagade på att de inte kunde koncentrera sig under intervjuerna med henne. Hon var till och med tvungen att vid ett flertal tillfällen lämna planen under match så att spelarna skulle kunna fokusera på rätt saker. Enligt artikeln funderade hennes chefer på att sparka henne på grund av hennes attraktiva utseende.

Utseendet spelar roll

Men utseendet spelar inte bara roll för att få behålla ett jobb. Det spelar också in när man söker jobb. I Svenska Dagbladet kan man läsa att få vågar säga att ett snyggt yttre är en faktor som man väger in när man anställer någon, men att så faktiskt är fallet. De branscher där utseendet är absolut viktigast är serviceyrken där den anställde är ansiktet utåt. Det handlar bland annat om hotell, restaurang, butiker och andra serviceyrken. Att vara rätt klädd är också en faktor som påverkar mycket på en anställningsintervju. Hela 54 procent av de tillfrågade rekryterarna anger detta som en avgörande faktor som faktiskt ökar chansen att få jobb.

Klä sig inför jobbintervju

Men hur klär man sig då rätt för en intervju? Till att börja med bör man komma hel, ren och gärna med strukna kläder. Det är också viktigt att man bär diskreta kläder och smycken. Det kan räcka med en ljus skjorta och ett personligt och fint smycke från http://familjesmycken.se/. Några andra klädval som kan passa bra för en arbetsintervju är:

  • En dressad klänning, men absolut inte med för djup urringning.
  • En kavaj funkar på både kvinnor och män och ger ett uppklätt och stiligt intryck.
  • En enhetlig klädsel som inte sticker ut för mycket och drar uppmärksamheten till fel saker.
  • En klädsel som är anpassad till det jobb som man söker. Läs mer.