Länge har det sagts att kläderna visar vem man är, men något som blir allt vanligare är att visa vem man är genom sitt utseende också – vilket gjort att fler och fler svenskar blir allt mindre anti skönhetsoperationer av många slag, något som faktiskt kan vara Darwins fel.

skonhetsoperation-plastik-kirurgi-ingreppEnligt en undersökning har det visat sig att hela 33 procent, eller en tredjedel, av svenska folket kan tänka sig att lägga sig under kniven och genomgå en skönhetsoperation skriver Metro. Men med det sagt bör man också veta att det endast var 10 procent som svarade med ett definitivt ja, och resterande 223 procent svara det med ett ”ja, kanske”. Likaså kan det vara intressant att veta att de absolut populäraste ingreppen att genomgå inte nödvändigtvis behöver vara i form av renodlade operationer även om bukplastik, bröstlyft och ögonlocksplastik fortfarande är något som står högt upp på önskelistorna. Vad som svenskarna faktiskt är mest intresserade av, enligt 24Malmö.se som också skriver om undersökningen, är nämligen fler icke-invasiva ingrepp i form av tandblekning, laserbehandling av ytliga blodkärl och hårborttagning med laser. Och just det här med hårborttagning kan man snabbt få hjälp med, till exempel hos drtore.com som har detta som en av sina specialiteter på sin klinik. Men varför är det så populärt med just hårborttagning? Enligt den amerikanska historikern och forskaren Rebecca Herzig kan allt vara Darwins fel.

Hårborttagning och Darwin

I sin nya bok skriver Rebecca Herzig om hårborttagningens historia med kvinnan i fokus och förklarar hur och varför detta ens kommit att bli en grej. I Sveriges Radio skriver journalisten som recenserar Herzigs bok att det hela kan ha med Darwin att göra. Hur då? Det var han som kopplade ihop släktskapet mellan människa och apa, vilket hipp som happ gjorde det fult med behåring på kroppen annat än på huvudet. Därför kan man säga att det är mycket på grund av, eller tack vare, Darwin som vår syn på hår ser ut som den gör – plus allt annat historiskt som Rebecca Herzig skriver om givetvis.

Att tänka på med modern hårborttagning:

  • Laserbehandla aldrig solbränd hud f
  • Raka bort allt hår på platsen du vill behandla och tvätta innan du behandlar med laser