Okej, låt oss erkänna det. Du har rökt cigarr en gång och då gjorde du bort dig totalt. Det finns saker i livet vi bara gör ett par gånger, och när det väl ska göras så måste det göras med finess. Men hör förbereder man sig egentligen för en cigarrkväll om man helt enkelt inte vet hur man ska röka cigarr snyggt? Cigarr är ett etikettillbehör, och misslyckas du med att göra rätt står ditt rykte på spel.

Är det du som ska bjuda? Då ska du för det första köpa rätt cigarrer. Du ska vända dig till en leverantör som leverar cigarren med vördnad och respekt. Hattigt utformade leveranser är inget för dig – det ska vara äkta vara och de ska ha tillverkats med omsorg. Att röka cigarr brukar jämföras med en närmast meditativ upplevelse – för den traditionen vidare och gör detta till en gastronomisk upplevelse du också. Det behöver inte bli en tävling i cigarrpuffning, men du ska kunna röka din cigarr med stil.

Snoppa, tända, njuta

Att välja cigarr gör man med omtanke för tillfället. Det finns cigarrer i alla storlekar och det är viktigt att inte vilja en för tjock cigarr om du inte planerar röka länge. Dessutom är det bra att ha något sött att äta till. Kanske en bit god choklad eller en skvätt rom? Lite tips:

Sedan är det dags att snoppa cigarren. Snoppar du den inte – det vill säga, skär av den yttersta kanten – så kommer det helt enkelt inte gå att röka cigarren. Läs en liten guide i café.se.

Förhoppningsvis kan du få en sådan känsla för cigarrer att du blir en av dem som vallfärdar till Havana bara för att få köpa de kultiga cigarrerna på Casa del Habano som Kuba är så berömt för. I expressen.se finns en mustig reseguide och där kan du få tips om vilka adresser du skall besöka.