Nyårsafton är förutom en kväll för fest och dryck också en kväll för reflektion över året som gått. Vad passar då bättre än att röka samma cigarr som självaste Winston Churchill?

Att röka en cigarr, gärna tillsammans med en god balanserad whisky är förmodligen det närmsta man kan komma livsnjutningens sköna värld. En cigarr kräver dessutom till skillnad från cigaretter en viss ritual för att avnjutas till fullo. Cigarren ska snoppas och tändas på rätt sätt så att man får en fin och varaktig glöd. Då cigarren dessutom tar en stund att röka så är den perfekt för den stund på nyårsafton då det är dags att reflektera över året som gott och lägga upp planer för det kommande året.

”Att röka cigarr brukar jämföras med en närmast meditativ upplevelse – för den traditionen vidare och gör detta till en gastronomisk upplevelse du också. Det behöver inte bli en tävling i cigarrpuffning, men du ska kunna röka din cigarr med stil.” läs mer om cigarretikett här.

Så väljer du cigarr

Att välja cigarr är givetvis en djupt personlig ritual men för den som vill låta sig inspireras av en sann livsnjutare kan det vara värt att rikta blicken åt Storbritanniens före detta premiärminister Winston Churchill. Churchill är kanske mest känd för sina tal och citat och för att under extrem press leda Storbritannien genom Andra världskriget, men många känner också till att han ofta njöt av god mat, dryck och goda rökverk. Tillsammans med sin sedvanliga whisky med sodavatten så avnjöt han gärna sin favoritcigarr Romeo y Julieta, som namngivits efter Shakespeares klassiska karaktärer. Romeo y Julieta kommer i flera olika varianter och kännetecknas av sin balanserade smakrikedom och är ett måste för den som på årets sista kväll inte bara vill känna det gånga årets, utan också historiens vingslag innan det nya året tar vid.