Billiga klänningar i all ära men går man på en finare tillställning är det inte kanske inte brukligt att ha på sig en H&M-klänning, även om sådana kan var väl så vackra som en kreation från Gucci. Det hela beror givetvis på värdens förväntningar och den uttalade (eller outtalade) klädkoden.

suit-couple-blue-shoes-largeVad klädkoden smoking betyder har retts ut i ett annat inlägg, samt dessutom vad som en kvinna förväntas ha på sig om det står kavaj som klädkod i inbjudan. Men vad betyder då klädkoderna mörk kostym, frack och högtidsdräkt?

Mörk kostym beskrivs som följer i en artikel i Damernas värld:

Mörk kostym är en finklädd klädsel, men inte så avancerad som smoking eller frack. Som man kan det vara just en mörk kostym med slips eller fluga. Kvinnor ska enligt den klassiska etiketten ha klänning eller kjol, men inte så lång som en långklänning och inte kortare än till knät, plagget ska även ha täckta axlar.

Lär dig klädkodslingo här

Frack å sin sida handlar om att man har på sig högtidsdräkt och för män är det finaste att då ta på sig just frack, vit väst och vit fluga. Som kvinna är det i stället golvlång klänning eller festkjol med överdel i vackert material som gäller. Det kan även vara så att man har på sig en folkdräkt eller militär uniform om man är militär. Om det i stället är en akademisk högtidsdräkt som gäller ska västen till mannens frack i stället vara svart av någon anledning. För kvinnor är det då svart långklänning som gäller.