Att kläderna man bär på en anställningsintervju kan vara avgörande för om man får jobbet eller ej, det stämmer faktiskt och är något vi tidigare skrivit om – men visste du att även färg och typ av kläder kan vara avgörande för hur du själv beter dig och vilket intryck du gör? Det har ny forskning visat.

jobb silhuetterAtt vårt val av kläder har en inverkan på hur människor runt omkring oss, är egentligen ingen nyhet. Men vad som däremot är spännande är att forskare nu kommit fram till att de kläder vi bär under en arbetsintervju också kan få oss själva som bär kläderna att ändra vårt beteende därefter. Detta rapporterar bland annat Metro om där man i en artikel skriver hur exempelvis formell klädsel, såsom en kostym eller en dräkt i mörka nyanser både får omgivningen och oss själva att uppfatta oss som bär kläderna som mer kompetenta än vad man uppfattar en person i ljusare klädsel. Därför kan klädvalet vid en arbetsintervju också påverka din karriär då kläderna inte bara ger ett visst intryck för personen som håller rekryteringen utan även kan avgöra hur du själv beter dig och svarar på frågorna som ställs.

Påverkar hur du tänker

Kläderna du bär kan påverka hur du tänker. Det menar en forskar grupp som i en amerikansk studie testade studenter i psykologiska kognitionstester samtidigt som de bar sina vanliga kläder. Då fick de ranka sig själva i hur formellt klädda de ansåg sig vara och inför nästa test de skulle göra så uppmanades de också att klä sig formellt till det tillfället. Vad detta visade var att studenterna vid sitt andra test visade hur de i sin formella klädsel tänkte i mer vida och abstrakta banor än när de satt i testerna med sina vardagskläder på.

Tips inför arbetsintervjun:

  • Som alla andra – ta reda på hur personer som arbetar på företaget klär sig och härma klädkoden på arbetsplatsen inför intervjun, men låt den formella klädseln gå snäppet över arbetsplatsens klädkod.
  • Mörka kläder – står du i valet och kvalet mellan den ljusa kostymen eller den mörka bör du välja den mörka, då uppfattas du som mer kompetent både av rekryteraren och av dig själv.