För att göra succé på ett bröllop finns en massa etikettregler som det kan vara bra att hålla sig till. Det absolut viktigaste är kanske att följa den klädkod som finns, men man bör även ha ett antal andra saker i åtanke.

2160600-nygifta-i-farg

I nwt.se kan man läsa att det är vanligt att ha en klädkod på en fest som exempelvis ett bröllop. Finns det en klädkod angiven ska man enligt etikettexperter verkligen försöka följa den för att både visa respekt för den som har festen och för att själv trivas och känna sig bekväm på festen. Många bröllop har exempelvis klädkoden frack/högtidsdräkt och då gäller det för kvinnan att ha en festlig klänning som är längre än till knäet men inte längre än ankeln. En folkdräkt går även bra. Mannen ska precis som klädkoden heter, komma i frack och inget annat.

Ha med en gåva

Men för att göra succé på en tillställning som ett bröllop gäller det inte bara att följa etiketten när det gäller klädsel. Det finns nämligen massvis av andra etikettregler som bör följas. En av etikettreglerna är att man ska ha med sig en gåva till brudparet. Man kan hitta massor av bra presenttips på nätet när det gäller vad man ska ge brudparet. Kan man inte komma på bröllopet men hade tänkt närvara om man inte var upptagen, är det rätt enligt etikettens regler att skicka en present till det nyblivna brudparet för att visa att man önskar dem all lycka. Läs mer.

Fler viktiga regler

I Svenska Dagbladet kan man läsa om ytterligare ett par etikettregler vid bröllop som det är viktigt att ha i åtanke. En utav dessa är att man måste osa om man blivit inbjuden till ett bröllop som man inte kan gå på. Någon har ju trots allt brytt sig om att bjuda en och då är det väldigt oseriöst att inte svara att man tyvärr inte kan komma. Några andra regler som finns är:

  • Att aldrig dricka för mycket på bröllopet så att man blir pinsamt berusad.
  • Att inte ta med sig barnen utan att fråga brudparet.
  • Att hålla ett eventuellt tal kort eftersom många förmodligen vill få chansen att säga ett par ord till brudparet.